2013-11-26 13:13:03• hírek • Szatmár.ro

Koffeinfüggő fiatalok

Felpörgetett mindennapjaink közepette nem meglepő, hogy a felnőttek közül sokan folyamodnak általános közérzetet- és energiaszintet felturbózó italok fogyasztásához.

A hideg és szomorkás idő beköszöntével sokan panaszkodnak lehangoltság, kedvtelenség vagy erőtlenség érzésére.

A főiskolai/egyetemista év kezdetével pedig a fiatalok is különböző, szellemi frissességet fokozó illetve fenntartó italok fogyasztásához folyamodnak. A tanulás, az éjszakázás és az őszi/téli melankólia túlélése érdekében cseppet sem meglepő, hogy ilyenkor a legtöbben valamilyen általános közérzetet- és energiaszintet felturbózó ital fogyasztásához folyamodnak. Természetesen nem mindegy, hogy mihez. Az élénkítő hatású teák sokaknak nem segítenek, így marad a koffein.

Mindannyian ismerünk olyan diákokat, akik reggelente olyan leverten ébrednek, hogy az első kávé elfogyasztását követően sem térnek magukhoz. A koffeinre könnyű rászokni, ezért súlyosabb esetben akár a koffeinfüggőség is kialakulhat. Egészségügyi szakemberek szerint a fiatal generáció közül sokan - elsősorban főiskolások és egyetemisták - koffeinfüggőknek számítanak. A mértéktartás mindennél fontosabb lenne- hangsúlyozzák a szakértők.

A kávé azonban - számos jótékony hatása ellenére - az álmatlanságot is állandósíthatja. Amennyiben a késő délutáni- vagy a kora esti órákban sem tudunk lemondani a feketéről, egy idő után olyannyira behálózhat, hogy a rabságába kerülve nem jön álom a szemünkre. Ha azt tapasztaljuk, hogy az éjszaka közepén cseppet sem vagyunk álmosak - pedig a szervezetünknek már rég riadót fújtak és aludnia kellene - igyunk meg egy csésze kamillateát vagy egy bögre tejet, mivel egy kevés idő elteltével kifejtik nyugtató hatásukat.

A legjobb természetesen az lenne, ha az alvás idejéhez közeledve semmilyen koffeintartalmú italt nem fogyasztanánk. Azok a személyek, akik eme élvezeti forrásról mégsem tudnak lemondani, a lelkiismeret megnyugtatása végett legalább fogyasszanak olyan gyógyteákat, amelyek alaposan kipucolják a szervezetet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: